Cele treisprezece motive de Jay Asher Recenzie

Buna tuturor!
Acum cateva zile am terminat de lecturat Cele 13 Motive(13 Reasons Why) de Jay Asher, o carte dupa care s-a facut in 2017 un serial cu 13 episoade, foarte cunoscut care poarta desigur numele cartii. Am vazut serialul acum cateva luni, dar am zis sa vad cum ar fi si cartea. Sunt aproape identice, serialul mai are anumite lucruri adaugate, lucruri care ar fi imbunatatit cartea. Spre deosebire de carte, serialul se va continua in 2018. Acum haideti sa o terminam cu serialul si sa va spun cate ceva despre carte.


Produs publicat in 2013 de LedaData aparitiei: Noiembrie 2013

Descrierea facuta de editura

Prima dragoste a lui Clay Jensen isi inregistreaza ultimele cuvinte...
Clay Jensen se intoarce acasa de la scoala si gaseste pe veranda un pachet ciudat, adresat lui. Inauntru descopera mai multe casete inregistrate de Hannah Baker – colega lui de care era indragostit –, care s-a sinucis cu doua saptamani in urma.
Vocea lui Hannah ii dezvaluie ca exista treisprezece motive pentru care a decis sa-si puna capat vietii. Clay este unul dintre ele. Daca va asculta casetele, va afla si de ce.
Clay isi petrece noaptea strabatand orasul, cu Hannah pe post de ghid. Devine martor la durerea ei si afla adevarul despre el insusi - un adevar pe care nu si-a dorit niciodata sa il infrunte.
„Totul conteaza“, sustine Hannah si explica apoi cum s-a inlantuit totul, cum bulgarele de zapada a devenit din ce in ce mai mare, cum zvonurile impotriva carora n-a reusit sa lupte s-au tot inmultit pana ce a simtit ca nu mai poate face fata.

Cateva lucruri despre carte

Cele treisprezece motive este, cu siguranta, un roman care te pune pe ganduri si care te va face sa-i privesti cu mai multa atentie pe cei din jur. Vei intelege de ce cuvintele pot sa doara mai mult decat crezi, dar si – alese cu grija – sa aline.
Iar, in final,  cand vei inchide cartea – pe care o vei uri sau iubi, dar lectura ei nu te va lasa indiferent – si vei trage linie, vei descoperi, paradoxal, o minunata pledoarie pentru viata – treisprezece motive pentru care e frumoasa si merita traita.
Roman tradus in peste 32 de limbi



  1. Cartea este structurata bine, suspansul este prezent pe tot parcursul romanului, acest lucru inchizandu-te in lumea lor, unde te gasesti explorand alaturi de Clay.
  2. Subiectul este pe placul meu. Nu zic ca sinuciderea este un lucru bun, nici aceasta carte. Chiar invata oamenii sa trateze frumos persoanele din jurul lor. Romanul abordeaza partea intunecata a adolescentei, aratand efectele lucrurilor "nesemnificative" pentru unii, dar foarte importante pentru persoana luata in ras. Etapele prin care trece, lucrurile care o imping in bratele mortii.

Puncte slabe

  1. La inceput nu mi-a placut alternanta dintre Clay si vocea Hannei, dar in timp m-am obisnuit, terminand cartea intr-o zi.
  2. Finalul a fost sec. Nu stiu de ce, dar foarte multe carti ma dezamagesc la final. Oare sunt eu prea pretentioasa? 

O recomand, sau nu?

Da, mai ales daca esti iubitor de carti Young Adult. Finalul m-a facut sa ii acord 4 stelute, atfel ar fi primit 5 fara probleme.

Voi ce mai cititi?

Etichete: , , , , , , ,